HAR EN VENN FORTALT DEG OM OVERGREP?

Har du en venn som har opplevd overgrep? Han eller hun trenger deg.

Når noen forteller om vonde opplevelser, er det viktig at de blir tatt på alvor av venner. Men det er ikke alltid så lett for andre å vite hva de skal si eller gjøre.

SPØR HVORDAN DU KAN HJELPE

Si til vennen din at du skjønner at hun eller han har det vanskelig. Gjør ditt beste for å lytte. Du kan si at du gjerne vil hjelpe, og spørre hvordan du kan være der for vennen din. Hjelp med å finne fram til hjelpetiltak og kontaktinformasjon. For eksempel alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller deres chat på www.116111.no.

Det er viktig at du ikke tar på deg ansvaret for vennen din, men du kan støtte og tipse om hvor hun eller han kan få hjelp.

VÆR ÆRLIG

En vond hemmelighet kan vokse og bli vanskelig å bære på. Fortell at du skal støtte vennen din, og at det vil hjelpe å si ifra.

Det kan hende vennen din ikke vil at du skal si noe videre, men bare ved å få hjelp kan vennen din få slutt på det vonde som skjer, og dermed få det bedre. Si til vennen din at det er viktig å fortelle, selv om det er vanskelig.

IKKE GLEM DEG SELV

Når du hører hva som har skjedd med vennen din, kan det føre til at mange tanker og reaksjoner settes i gang hos deg. Det kan være vanskelig å skille mellom egne følelser og den andres.

Familie og venner kan selv trenge råd og hjelp. Husk at du også kan ringe den døgnåpne hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte på 800 57 000 for å få råd og støtte, eller ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller deres chat www.116111.no.

UNGE SOM HAR OPPLEVD OVERGREP, FORTELLER AT DETTE GA DE EN GOD FØLELSE: 

  • Å bli trodd
  • Hvis noen sier at de tåler å se at jeg gråter og tørker tårene mine. Det kan også gi en følelse av verdighet om noen holder meg i handa eller gir en klem.
  • Når noen oppriktig spør: Hvordan går det med deg, og ønsker å høre svaret.
  • Når jeg forteller om det vonde, og de ser meg i øynene. Det viser at de tåler å høre.
  • Det viktigste du kan gjøre er å si at du er der om han eller hun trenger det. Og ikke gi opp.